Ulf Löfdal - Splitcanespön

Ulf Löfdal - Splitcanespön


"Fishing is such great fun, I have often felt, that it really ought to be done in bed." Robert Traver

 

 

 

 

 

Ibland säger en film mer än tusen ord...

Havsöring på tre kg fightad med 6'3" Whisper #2

 

Hej Ulf
Fiskade 1 kortvecka med spöt i somras, harr och öring i småvatten i Jämtland med Idsjöströmmen som mest kända. Har alltså inte hunnit testa det fullt ut, men tillräckligt för att ge följande feed-back:
1. Fantastisk finish!
2. Bra längd och aktion för mitt hittillsvarande fiske, dvs 10-15 meters kast men ibland 20-25. Vid fullängdsklass är jag ännu inte tillräckligt mycket cane-fiskare för att utnyttja potentialen i spöt.
Tekniken från kolfiber sitter i ryggraden, men jag är på väg. Vid ett tillfälle vakade en fisk på andra sidan (Gimån), så jag fick dra iväg merparten av linan- 2 m uppströms vaket, pang! en 45 cm harr hela vägen hem.
Kort sagt Ulf- fantastiskt välgjort spö, fina kastegenskaper och de brister jag upplevt så här långt sitter hos fiskaren snarare än spöet, oerhört roligt att ta fiske på och den sammanlagda känslan av att stå med spöet i handen inför ett kast överträffar mina förväntningar!!
Hälsningar/Stefan

Nu har jag använt spöet åtskilliga gånger under den sommar som vi har och jag är absolut överlycklig !!!
Det är helt underbart att fiska med och sedan är det ju så vackert, njuter bara av att titta på det under fisket.
Säljer nu de andra spöna jag har förutom detta spö + ett annat som jag har i reserv, vad är meningen att ha flera när man ändå bara vill använda ett...

Per Lundqvist

Hej Ulf
Flugspöet var ett mästerverk !!!!  Jag är otroligt imponerad.
Tack för ett mycket väl utfört konstverk.

Hälsn Per L

Spöet är det allra bästa som jag provat någonsin, alla andra spön har åkt upp på väggen. Jag tycker att spöet kastar sig själv.
Jag fick mitt elddop i Tännån 2 öringar på 25 cm 6 Harrar på 38 - 39 cm och 13 Öringar mellan 35 och 41 cm. Största öringen "missade" jag .... Spöet var underbart att drilla på. Ha en bra fiskesommar Ulf.

Lars Bröms

Heisan!
Jeg har brukt stangen flere ganger i sommer.
Stagen er meget lett å håndtere. Selv om det er en helaksjon, så er det ikke noe problem å holde en lang line i luften. Den kaster også langt og presist.
Balansen er god og den er lettere enn andre splitcane stenger jeg har.
Finishen er også bra.
Alt i alt, meget fornøyd!
Takk skal du ha.

Vennlig hilsen
KW/Norge

Hei Ulf

Hyggelig å høre fra deg.
Spøet har vært min favoritt i hele år!
Brukt både i elv-stille vann og på fjellet, allsidig på tross av lengde og klasse,
er veldig fornøyd.

Utrolig hvor mye følelse det kan være i et spø ved en ørret på 200g samtidig som en har full kontroll på ørret på 1,5kg.
Det er også flere som har sett & prøvd spøet og blitt imponert.

Mvh
Håkon

Hej,...lycklig å glad så tänkte jag göra en kortrecension av det senaste tillskottet i samlingen

Då kan jag nu då efter några dagars testande av Ulfs senaste bygge ge en lite kortfattad recension...Det tycker jag mig kunna tillåta då det är Ulfs bygge jag testat, och det är MITT privata spö.

Spöet är 7’4” långt #6...Underbart vackert...slide ringar och honungsfärgade lindningar med vinröda avslutningar...bambuholkar och röd agat ring...jag testade ladda spöet med lite olika linor som Viper, SA ED och Sameo Longbelly, men fastnade för nya Sameo Python linan i #6...en longbelly med 16.5 m klump.

Första intrycket var att detta känns lite mjukare än mitt Mentor, men lika snabbt...underbart enkelt att forma loopar, och kraft i överflöd...jag pressade spöet under en stund utan att det gav vika...Det känns "vuxet" längre än det är...men ändå lätt och absolut utan irriterande dubbelslag trots hård press!

OK jag testar Carry först med 15 meter, sedan 18, och sedan 20...imponerande! det är inga problem att bära 20 meter trots spöets ringa längd....mmmm ...OK, jag pressar det vidare...längdkastade 15 kast mot måttbandet, ingen vind alls...snittade 29 m...topp på 31.5...mycket bra!, fortsatte med "EFFA" testet, dvs kastade utan dubbeldrag över 20 m, inga problem, 21m backhand, lika dant där...oj....carry 20 m utanför spötoppen, fixade utan problem...precision på 6-10-14m satte samtliga på första försöken...underhandskast 20m, 18 backhand...jisses gräspinnen är ju grym!!! Vad kan man säga...Spöt har kraft så det räcker, det är lättkastat och har fantastisk kontroll....detaljarbetet utsökt...jag ÄLSKAR längden då det känns kort nog att smyga med, och långt nog att menda och hålla carry med...fantastiskt!...ja HELT grymmt skönt faktiskt!!! nu vill jag bara drilla fisk på det!!! Tack Ulf, vilket spö!, vilken tapering!!!! DU Rockar!!!

Så vad ska man då göra med kolfiber?....skydda sina grässpön med förståss!!.. Det fick plats i sameos kolfibertub för laxspöt! bra va?

Ken

 

Hej

Det var ett synnerligen vackert spö jag fick som en överraskning i Älvdalen. Efter att ha fiskat med ett splitcanespö, tillverkat av en annan känd spöbyggare, de två första dagarna vid håarna - och "landat" ett par typiska Storåöringar, var det dags för ett Legacy 7'9" #5.

Två dagar senare hade jag lyckats med ytterligare fem fina Storåöringar genom ett "verktyg" som sitter som gjutet i min hand och är helt enkelt perfekt för vattnet ifråga. Det fungerar som jag bara kan önska för kast med fem meter lina likväl som 15-20. Det är ackurat när det gäller att snabbt och precist förfölja en öring med flugan, att lyfta och flytta, utan luftkast. Det verkar, kort sagt, som att jag fått inte bara en skönhet utan ett nytt favoritspö genom din skapelse. Så hjärtligt tack - och vi måste talas vid efter säsongen.


(Thommy Gustavsson, redaktör Flugfiske i Norden)

 

Hei du!

Ja nå skal du høre...... Stangen innfrir alle mine forventninger. Jeg elsker finishen. Har flere kompiser som har begynt å snakke om kanskje å bestille seg en stang selv. Da jeg tok frem stangen ble han utrolig nysgjerrig. Han likte det han så og syntes den kjentes meget spennende ut, spesielt bambusholkene syntes han var fine. Tror han sa at han samler på cane....

Når det gjelder stangens egenskaper kastemessig og ved kjøring av fisk så kan jeg love deg at forventningene ble innfridd. Var ute i en liten elv i hele går å fisket. Det som slår meg aller mest er at jeg føler presentasjonen av tørrfluene blir bedre...?? Videre føler jeg at buktene mine blir finere enn med kullfiber bare jeg klarer å senke skuldrene å finne bamusrytmen hvis du skjønner...? Det største problemet i går var vel akkurat det å bli kjent med rytmen i stanga. Når jeg kom i fiskesituasjon så ble jeg litt oppjaget og da var jeg fort tilbake på "kullfiberkjøret" igjen. Men når jeg klarte å beherske meg og finne rytmen i stanga så gikk det som en drøm.....:)

Jeg fikk fem fisker i går: En liten harr på ca 200 gram, en ørret på 400 gram, en på 450 gram , en på ca 600 gram og en på 1,3- 1,4 kg. Jeg mistet også en på 1,5- 1,6 kg som jeg lenge stod og spottet. Å drille fisk på cane er bare fantastisk...

Tusen takk for et nydelig håndtverk:) mvh Daniel

 

Jag är en 60 år bliven. Pensionär. Min fiskekarriär startade med Victoryspön på Limhamn, där det på denna tid fanns osannolika fiskemöjligheter. Efterhand kom jag in på flugfiske. Detta var ”fint”. De stora grabbarnas fiske. Ekonomin var skral varför jag fiskade med vad jag kom över. Knappast någon konnässör. Det var stort och mycket som gällde. Så småningom utvecklades fisket och tidvis dök det upp luckor i molntäcket om det innersta väsendet som anades bakom dimmorna. Jag hade förmånen av att ha tillgång till fint laxfiske varför det hanns med mycket experimenterande. Stor och stark fiskade jag med Hörgårds ”Tana” och liknande, som kastade 20 meter monel utan besvär. Det gällde att få mycket och stor fisk. Folk började prata, vilket sporrade. Det subtila eller estetiska intresserade inte förrän jag började binda fulldressade flugor och slukade engelsk litteratur. Jag började fiska med splicade Sharpe spön. Trots att de var byggda för speykastning lossnade bladknutarna. Maskinbyggda spön? Jag lindade de dyra spöna men var inombords missnöjd.

Då kom jag i kontakt med Ulf Löfdal. Vad gällde problem inom detta området var det okända begrepp för honom. Efter en del förhandlande lovade Ulf mig ett nybyggt splicat spö som dessutom hade bredare kontaktytor i ”splicarna”. Efter en evighet, tycktes det, kunde jag åka och hämta mitt spö. Lacken var det första jag lade märke till. Som glas! När jag lindat ihop spöet ock kastade blev jag helt förälskad efter en timme. Aktionen var inte särskilt lik Sharpespöt - det var mycket bättre!! Frånvaron av resininpregneringen gjorde spöet spänstigare och något snabbare på kort lina. Det var lite underklassat. Det spöet har fiskat många, många, timmar i ett otal vatten, både i Sverige och utomlands. Ett helt underbart spö! Lacken har bara bättrats på ett ställe efter en omild behandling av spöet vid en brutal landning.

Ett annat spö som fick nytt liv var ett ”Arjon Torney” som efter många timmars pressande i motvinden på kusten blev trött. Ulf gjorde vid hela spöet till nyskick. Helt nybyggd topp bland annat.

Ett tag använde jag kolfiberspö. Det gick att kasta tvärs över Nilen med de långa hysteriska laxspöna. En dag stod jag utvadad i älven.

Jag hade på skoj tagit fram mitt ”Ulfspö”. Det fungerade inte alls. Spö-he-t lät sig inte styras. Det kastade i sitt eget tempo och lät sig inte stressas. Det tog ganska lång tid för mig att äntligen få in det ”gudomliga samspelet”. Med ett allt större leende på läpparna fiskade jag mig nerströms. Plötsligt kom kungsfiskaren svirrande och satte sig helt ogenerat på en uppstickande gren, helt nära, för att putsa sig. Kastet fiskade klart och drev in till motstående sida där flugan fastnade. Jag stod blickstilla. Solen kom fram och fick fågeln att gnistra som en opal.

Jag betraktade omgivningen och förstod plötsligt att jag låtit mig luras. Kolfiberspönas hets hade nästlat in sig i psyket och fått mig att bli som de unga pågarna som for runt utan att uppleva något, utom hi-tech in absurdum. Nu är det back to basic för mig. Benlindor och rutig keps, stickad slips, tattersallskjorta och fulldressade flugor. Sitta och glo halva tiden. Njuta.

Tor M.

 

Jag har nu fiskat med mitt Legacy 7,6 # 4 säsongen -06 och är verkligen nöjd.Den trevliga aktionen tillsammans med en otroligt vacker finish och bambuholkar, gör detta till ett av dom absolut  trevligaste spön jag fiskat med. Att sedan få ett rullfäste i inhemska träslag förhöjer ju det hela ännu mer. Det här är hantverk när det är som bäst. Helt enkelt ett underbart spö Ulf. Tack
Hälsningar
Christer Larsson , Mora

 

Ulf, jag är mycket nöjd med spöet.
Spöet är ju till att börja med oerhört vackert. Ett rent konstverk. Jag kunde inte låta bli att pröva det förra helgen, även om det fick bli efter regnbåge. Spöet ger underbara presentationer på kort och medeldistans. Fast det tog en stund att komma in i rytmen. Ordentligt annorlunda jämfört med mitt GLX. Jag fick även tillfälle att drilla en båge i 1,5 kilosklassen, vilket inte var några som helst problem. Klingan jobbar djupt och mycket mjukt vid drillning, och bågen hade inte en chans. Det jag får träna på vid drillning är att spöet tenderade att vippa? från sida till sida på kort lina, just vid landningen, men det hänger nog ihop med att det är ganska kort. Ett jättetack Ulf. Du har verkligen gjort ett kanonjobb!
Lars Hurtig, Stockholm

 

Jag måste få framföra mina tacksägelser till Ulf av två anledningar.

1. Jag har under hans eminenta vägledning på kort tid lärt mig otroligt mycket om bambubyggning och har tack vare honom förfärdigat ett underbart vackert och skönt spö.

2. Han har även tillverkat ett combispö, samma topp två olika buttar, till mig. Ett 7,6' #3-4 och ett 8' #5-6. #3-4 är ett underbart djupt arbetande spö (nymfspö) som även fungerar alldeles utmärkt som torrflugespö - det är det som jag har använt det mest till. Det är en fröjd att kasta det, det rollkastar utan ansträngning och det smeker ut linan på vattnet! Det tämjer stor fisk snabbt och effektivt och skyddar tunna tafsar. #5-6 är ett rappare spö (torrflugespö) som även det är en glädje att kasta och drilla fisk på. Det finns stora kraftresurser i det spöt, men det går lika bra att använda i småvatten som stora.

Dessa spön överträffade mina förväntningar å det grövsta och det är en sann glädje att använda dem. De är otroligt vackra (byggda enligt mina önskemål) men framförallt är de fantastiska fiskeredskap. Tack Ulf!

Jonas Ahlbin, Kristianstad

 

Hej Ulf,
Skulle bara tacka för ett härligt spö. Har inte hunnit med så många turer, men premiärturen i Gysinge gav en fin harr på 44 cm på ett uppströms fiskat haröra (första kastet faktiskt). Spöet tröttade fisken snabbt och kunde hantera fisken oväntat bra trots kraftig ström. Kunde dessutom inte låta bli att ta några kast vid Barsebäck efter havsöring och näbbgädda. Spöt klarade även näbbgädorna utmärkt.

Hälsningar
Anders

 

Tjena, spöet är framme o har tom hunnit testa det. Gud vad fint Gillum spöet är, o vilken kastkanon!!! Man kunde verkligen höra Elton John sjunga Rocket Man. Kastade med en Wulff TT7 o spöt bara ville ha mer o mer lina, vågar knappt prova med en wf8 med lite kortare klump..... Rekommenderar detta spö till alla som vill fiska lite större fisk eller visa kolfiber killarna hur en RIKTIGT spö kastar. Stort tack till dig, o jag återkommer med nya beställningar det är säkert.

Mvh. Jukka

 

 Copyright © Ulf Löfdal - Splitcanespön